Információ kerítéskészítéshez
2017-08-28
Deréktámasztó öv
2017-08-28
Összes

Mézes szaloncukor

Alapanyagok:

csokoládé vagy bevonó massza
Ízlés szerint lehet jó minőségű ét, tej vagy fehér csokoládé
vagy elkészíthető bevonó masszából is.
(első próbálkozáshoz mindenképpen ajánljuk az étbevonómasszát pl. „Katica”)

tölteléknek különböző mézek
Ajánlunk bármilyen mézet (akác, hárs, gesztenye…)
De igazán kiválóak tölteléknek a mézkrémek illetve ízesített változatai.
mákos (50-50% -os arányban keverve), fahéjas, narancsos, citromos ill.
bármi ami a család kedvence.

Eszközök:

ha akad a háztartásban ételmelegítő, melegentartó az a legjobb mivel
állandó hőmérsékleten tartja a csokoládét
ha nincs, akkor 2 db edény a vízfürdőhöz
bonbon sablonok (szilikonból vagy speciális műanyagból)
kenőkés, műanyag lap a lehúzáshoz

Elkészítése:

Amennyiben van ételmelegítőnk akkor könnyű dolgunk van mert beállítjuk 37-38C fokra és felolvasztjuk benne a csokoládét vagy a masszát.
Viszont ha nincs akkor edényben vizet melegítünk és az arra helyezett edényben olvasztjuk fel a csokoládét vagy masszát. Ebben az esetben a hőmérsékletét legkönnyebben az ajkunkkal tudjuk ellenőrizni, könnyen megérezzük hogy hidegebb vagy melegebb 37-38C foknál. Mindvégig folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet, mivel a hideg csokoládéval nem tudunk dolgozni, a túlmelegített csokoládé pedig tönkremegy.
A csokoládékat temperálni kell, ezért temperált csokoládé beszerzését javasoljuk.
A bevonómasszát nem kell temperálni, ezért felolvasztás után rögtön dolgozhatunk vele.
Az öntősablonokat használat előtt hűtőben 2-3 órán át hűtsük le, hogy a csokoládé a falára tudjon dermedni.
A lehűlt sablonokba merőkanállal belemerjük az olvadt csokoládét, majd
azt kicsit rázogatjuk, hogy a légbuborékokat eltávolítsuk belőle.
Majd fejre fordítva az olvasztó edénybe visszacsorgatjuk a felesleges csokoládét és a lehúzóval a formáról is eltávolítjuk a felesleget.
Ezt követően még egyszer fejre fordítjuk és a hüvelyekben lévő felesleges csokoládét kirázzuk. Még egyszer lesimítjuk és hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen.
Ez idő alatt előkészítjük a töltelékeket.
Tanácsoljuk, hogy hideg helyen tartott mézzel dolgozzanak, mert sokkal könnyebb megtölteni a hüvelyeket.
Viszont a mézkrém esetében egy kicsit melegítsék fel, hogy habzsákkal könnyen kezelhető krémet kapjanak.
Legalább 1 órán át hűtött hüvelyeket már tölthetjük is úgy, hogy a töltelék az öntőforma tetejétől kb. 2-3mm-ig érjen.
Ezután töltsük fel újra olvadt csokoládéval az öntőformát (talpalás), a felesleget húzzuk
le róla és tegyük vissza a hűtőbe megdermedni.

Több órán át, akár egy éjszakán át is maradhat hidegen. Meg kell várni, amíg a bonbon elválik a sablon falától, akkor a műanyag formából kiüthető, a szilikonformából pedig óvatosan kinyomkodható.
Az elkészült bonbonok megfelelő méretű alufólia és selyempapír felhasználásával egyszerűen szaloncukorrá varázsolhatók.

Anyagbeszerzés:

A budapesti Écsy Kft-nél könnyen beszerezhetők a szükséges eszközök.
A METRO ill. Interspar áruházakban is láttam szilikon öntőformákat.
Csokoládét, bevonómasszát kis tételben bármelyik boltban vásárolhatunk.
Nagyobb tételben (3,5 és 25kg-os kiszerelésben) édesipari nagykereskedésekben kapható.

Kellemes Ünnepeket kívánunk!

Továbbra is várjuk ötleteiket, amit szívesen megosztanának másokkal is!